Prvá pomoc pri nečakanej návšteve

Čítaj viac v kategórii Rady do domácnosti

Predstavte si klasickú nedeľnú idylku, kedy ste navarili, upiekli koláč, nakŕmili hladné krky a konečne ostal čas len pre vás. Z posledných síl napracete špinavý riad do umývačky a klesnete na gauč s časopismi v ruke. Veď upratovanie počká do neskorého poobedia. No v tom vám zazvoní telefón. Svokrovci! 

Vraj idú okolo a rozhodli sa, že vás “potešia” svojou návštevou. Nieže by ste sa ich návšteve nepotešili, avšak váš príbytok na rodinnú návštevu nie je pripravený. Žiadny strach! Záchranný balíček v siedmich krokoch vám túto situáciu pomôže zvládnuť za 20 minút! 

1. Pustite do bytu čerstvý vzduch 

Hneď ako položíte svokre telefón, otvorte okná všade tam, kde sa bude návšteva pohybovať. Pachy z obeda musia ísť okamžite preč bytu. Pri vstupe do bytu je predsa najdôležitejší prvý dojem a ak sa na návštevu hneď z dverí vyvalí vôňa kyslej kapusty, nebude veľmi nadšená. 

Image title

2.  Nestrácajte čas so  zbytočnosťami 

Ak máte na upratanie naozaj len 20 minút a v diaľke už počujete svokrine kroky, nestrácajte čas upratovaním miestností, kde určite nezamieri. Spálňu, pracovňu či špajzu môžete pokojne nechať na pokoji a zamerať sa hlavne na obývačku, kuchyňu, chodbu. Toaleta a kúpeľňa sú samozrejmosťou. 


3. Začnite toaletou

 Do záchodovej misy ihneď nastriekajte čistiaci prostriedok a zatiaľ, čo sa budete venovať upratovaniu v iných miestnostiach, nechajte ho aspoň 5-10 minút pôsobiť. Vaša toaleta bude svieža a voňavá, ako keby ste ju hodinu drhli.

Image title

4. Preč s kabátmi 

Ak sa vám už na vešiak v chodbe nezmestí ani šál, nehovoriac o bunde, rýchlo aspoň pár kusov odpracte do skrine alebo do spálne. A čo s topánkami? Na odnášanie do pivnice čas nie je, tak ich aspoň pekne poukladajte, nech si stoja v rade v pozore ako vojaci. 


5. Prichádza na rad obývačka

Neznamená to, že ju musíte mať dokonale nablýskanú. Časopisy dajte na zarovnanú kôpku a nakopené hlúposti skryte do škatule a odložte do spálne pod posteľ. Ideálnym pomocníkom na 20-minútové upratovanie sú aj jednorazové vlhčené utierky, ktorými pretrite aspoň stolík a v rýchlosti aj obývaciu stenu a televízor. A ak stihnete, vymeňte aspoň obrus na stole.   

Image title

6. Prešlo 10 minút - späť k toalete 

Šup, šup, spláchnite a okraje misy utrite vlhčenými utierkami. Na toalete sme skončili, teraz kúpeľňa. Špinavú bielizeň natlačte do koša na bielizeň, vaňu aspoň osprchujte, umývadlo zľahka umyte a dajte si záležať aspoň na vodovodnej batérii. Jej vyleštenie vám zaberie len 20 sekúnd a práve ona navodí dojem, že sa celá kúpeľňa blyští. No a nakoniec všetky kozmetické prípravky skryte do skriniek a uteráky do koša. Ak by tam však bol príliš veľký neporiadok, vyberte zo svetla žiarovku a zapáľte sviečku. Svokrovcom povedzte, že sa žiarovka vypálila a vy žiadnu doma nemáte. Svetlo sviečky tam navodí úžasnú atmosféru a neporiadok si nikto nevšimne.


7. Občerstvenie a hotovo

A už len postavte vodu na kávu, na tanierik vysypte chipsy či iné dobroty a pripravte nejaké nápoje. Vyvoláte tak dojem, že namiesto upratovania ste celý čas premýšľali nad tým, ako ju pohostiť. 

Image title



Ak nemáte rady zhon a stres pri rýchlom upratovaní, objednajte si u nás služby pravidelného upratovania, a váš byt sa bude čistotou lesknúť v ktorýkoľvek deň. 


Získať cenovú ponuku

Páčil sa vám tento článok? Zdieľajte ho!

Sledujte nás na Facebooku