6 vecí, ktoré budú vďaka citrónu ako nové

Čítaj viac v kategórii Rady do domácnosti


Image title

Je krásne slnečný, plný vitamínov a na tvári nám dokáže vyčarovať neuveriteľné grimasy. Áno, hovoríme o citróne. Toto malé zázračné žlté ovocie však nevyužijeme len v kulinárskom umení, ale aj pri domácich prácach. Rozhodli sme sa, že sa s našimi tipmi s vami podelíme, a tak sme zostavili zoznam šiestich vecí, ktoré budú vďaka citrónu ako nové. 


Citrón ako osviežovač chladničky

Všetci sme už určite zažili ten nepríjemný chladničkový pach, po ktorom nám prejde i chuť do jedla. Na to, aby bola chladnička ako nová, nám pritom postačí malý žltý pomocník. A to hneď v niekoľkých spôsoboch. Môžeme buď namočiť vatový tampón v citrónovej šťave a nechať ho v chladničke, alebo do malej misky vyšťaviť citrón a šťavu dať do chladničky. Pre tých lenivejších je tu ešte ten najjednoduchší spôsob, a to prekrojiť citrón na polovicu a hornou stranou ho dať do chladničky. Nezabudnite ho však každý týždeň meniť, inak budete nemilo prekvapení vôňou hnijúceho citróna. 

 
Citrón ako hrdina mikrovlnky

Čudovali by ste sa, ako ľahko si citrón poradí i s odolnými škvrnami v mikrovlnnej rúre. Ako? Naozaj jednoducho! Rozkrojte citrón na polovicu, každú vytlačte do misky, ktorá je do polovice naplnená vodou. Zbytok citrónu do nej dajte tiež a vložte ju do mikrovlnky. Zmes varte po dobu 3 až 5 minút. Keď časovač pípne, nechajte mikrovlnú rúru ešte 5 minút vychladnúť. A čo sa tam zatiaľ dialo? Citrón odstránil nepríjemný zápach a para v spojení s citrónom si poradila s mastnými nečistotami vo vnútri mikrovlnky.Teraz už len stačí špinu zotrieť papierovou utierkou. Geniálne,však? 


Citrón si poradí aj s odolnou mastnotou v mikrovlnke

Citrón ako krotiteľ strúhadla na syr 

Strúhadlá na syr sú vynikajúcimi sluhami, no zlými pánmi. Syr nám postrúhajú raz dva, no keď ich máme priviesť do pôvodného stavu, ide to o čosi ťažšie. Avšak len doteraz, pretože odteraz máte malého žltého pomocníka! Opäť rozkrojte citrón na polovicu a „dužinatou“ stranou potrite obe strany strúhadla. Citrónová šťava pomáha ničiť mliečny tuk a po rýchlom opláchnutí budete prekvapení, akú skvelú prácu citrón odviedol. 


Citrón ako nepriateľ vodného kameňa v kanvici 

Aj vy pravidelne bojujete s vodným kameňom v rýchlovarnej kanvici? Nastal čas tento boj vyhrať a nepomôže vám v tom nik iný ako citrón. Jednoducho zmiešajte citrónovú šťavu z jedného citróna v 2 šálkach vody a nalejte ju do kanvice. Nechajte zmes zovrieť a vychladnúť. A prichádza okamih pravdy – kanvica je krásne lesklá a čistá ako nová! 

Image title

Citrón zvíťazí aj v boji s mydlovými škvrnami 

Zasa to zaschnuté mydlo či sprchový gél v sprche. Jedným z našich najobľúbenejších spôsobov, ako sa ich zbaviť, je opäť citrónová šťava. Vytlačenú šťavu nalejte do rozprašovača a nastriekajte priamo na škvrny. Nechajte chvíľu pôsobiť a potom zotrite pomocou čistej a vlhkej utierky. Hotovo. Po škvrnách ani stopa a vaša kúpeľňa sa bude ligotať ako nová. 


Na mušku prichádza vodovodná batéria

V kúpeľni ešte chvíľu ostaneme a presvedčíme sa o tom, že citrón si poradí aj s vodovodnou batériou, na ktorej sa veľmi radi usídľujú kvapôčky vody. Niet nad krásnu a lesklú batériu, na ktorej nie je pozaschnutej vode ani stopa. Prekrojte citrón na polovicu a jeho dužinatou stranou potrite každú škáročku a miesto batérie. Leštiaci proces dokončite zotrením šťavy pomocou suchej handry z mikrovlákna. 

Image title


Nemáte na upratovanie čas? Nevadí, obráťte sa na nás a vašou úlohou už bude len vychutnávať si krásny a čistý domov.  


Image title

Páčil sa vám tento článok? Zdieľajte ho!

Sledujte nás na Facebooku