Liečivá sila gaštanov

 

Jedlé gaštany obsahujú mnoho vitamínov, napríklad vitamín B, E, K a majú tiež vysoký podiel vitamínu C, ktorého množstvo v gaštanoch je porovnateľné s podielom vitamínu C v citróne. Gaštany obsahujú zároveň zinok, železo, horčík, fosfor, vápnik či draslík, ale aj tanín, ktorý je tiež účinným antioxidantom a pôsobí protirakovinovo. Plody gaštanov majú pozitívny vplyv na vlasy, kožu, ale aj žalúdok, srdce, mozog, reumatické ochorenia a krvný obeh. Konzumácia plodov gaštanu pomáha vyplavovať jedy z pečene, podporuje trávenie a keďže neobsahujú glukózu, sodík ani lepok, gaštany sú vhodné aj pre celiatikov. Sú vhodnou potravinou pre ľudí trpiacich srdcovými chorobami a vysokým krvným tlakom, pretože neobsahujú sodík.
Liečivé účinky majú aj listy a kôra gaštana. Listy sa používajú pri bronchitíde, astme, uľahčujú vykašliavanie hlienu a pôsobia protireumaticky. Z listov sa pripravuje macerát alebo nálev. Z kôry sa robí odvar, ktorý detoxikuje črevá, pôsobí proti hnačke a osvedčil sa i pri krvácaní tráviaceho ústrojenstva.

 

Páčil sa vám tento článok? Zdieľajte ho!

Sledujte nás na Facebooku