Čo znamenajú grafické symboly na visačkách?

Pranie, sušenie či žehlenie - to sú procesy, ktorými naše oblečenie musí prejsť predtým, než si ho opäť môžeme na seba obliecť. Nejedna dáma sa snaží, aby oblečenie po vypraní bolo krásne čisté, voňavé a dlho vydržalo. Ak si však myslíte, že všetko závisí len od typu pracieho prášku a aviváže, ste na omyle. Oveľa dôležitejšie sú symboly na visačkách, ktoré nám prezrádzajú, aké teploty či chemikálie materiál znesie. Preto zabudnite na to, že ich odstrihnete hneď po kúpe. 

Image title


Okrem toho, že sa na visačkách nachádzajú informácie o tom, ako s produktom zaobchádzať, môžete na ich základe posúdiť aj kvalitu výrobku. Medzi najodolnejšie materiály patrí jednoznačne bavlna, ktorá sa nepoužíva len na tričká či nohavice, ale aj na posteľnú bielizeň. Tá sa obyčajne perie pri 60-tich stupňoch Celzia, no ak je na visačke uvedená maximálna hodnota prania 30 stupňov Celzia, môže to byť dôkazom nekvalitnej bavlny. Preto zdôrazňujeme prvú zásadu - všímať si visačky už v obchode! 


Grafické symboly, ktoré na visačkách nájdeme najčastejšie 

Piktogramy, nachádzajúce sa na visačkách, podliehajú určitým normám, ktoré nie sú zaužívané len v Európe, ale na celom svete. Dokonca aj ich poradie je všade rovnaké, a to pranie, bielenie, sušenie, žehlenie a nakoniec profesio nálne ošetrovanie textilu. 

Image title

Ako mám svoju blúzku oprať?

 Prvým symbolom je vanička, ktorá piktogramom pre pranie. Tento symbol pozná asi každý z nás, a preto sa mu nebudeme až tak venovať. Vo vnútri tejto vaničky je vždy uvedená teplota vody, voči ktorej je materiál odolný. Ak sa tam nachádza ruka, oblečenie sa môže prať len ručne a ak je vanička prečiarknutá, nesmie sa prať vôbec. V tom prípade vám ostáva len jedna možnosť, ktorou je návšteva profesionálnej čistiarne. Samozrejme, ak nechceme riskovať jeho zničenie. Niekedy sa však môžete stretnúť aj so symbolom, kedy je vanička podčiarknutá, čo znamená, že je vhodné použiť len jemné odstreďovanie. Ak sa pod vaničkou nachádzajú dve vodorovné čiary, znamená to, že sa materiál nesmie žmýkať ručne.

Nie je bielenie ako bielenie 

Ďalším symbolom na visačkách je trojuholník, ktorý znamená bielenie. Ak ste majiteľom oblečenia, na ktoré môžete použiť len oxidačné bielidlo, budú sa v ňom nachádzať dve šikmé čiary. Chlórované bielidlá sa smú použiť vtedy, ak sú v trojuholníku písmená CL a ešte je tu jedna možnosť, a to tá, že sa bieliť nemôže vôbec. V tom prípade na visačke nájdete preškrtnutý trojuholník.

Sušíte oblečenie v sušičke alebo na šnúre?

Používate na sušenie bielizne sušičku? Ak áno, týka sa vás aj nasledujúci geometrický útvar - štvorec, v ktorom je kruh. Ak sa v kruhu nachádza jedna bodka, sušiť môžete len pri nízkej teplote, ak dve bodky, oblečenie môžete sušiť normálne. Pozor, ak je štvorec preškrtnutý, na sušičku musíte zabudnúť.  Symbol štvorca bez bodky sa zasa týka klasického sušenia. Ak sa vo štvorci nachádza vodorovná čiara, bielizeň sušte vodorovne. Dve čiarky v rohu sú zasa symbolom pre sušenie v tieni. 

Image title

Prišiel čas na žehlenie

V geometrických tvaroch sme skončili, teraz nasleduje piktogram malej žehličky, ktorá nebude znakom ničoho iného než žehlenia. V tomto prípade platí priama úmera a teda, čím viac bodiek sa v žehličke nachádza, tým väčšiu maximálnu teplotu môžete pri žehlení použiť. Obyčajne ide o teploty110°C, 150°C či 200°C. 


Nemáte čas na to, aby ste sa zaoberali symbolmi na visačkách? Nechajte to nás! Vašu bielizeň operieme, vysušíme a vyžehlíme presne podľa pokynov výrobcu. Kliknite na tlačidlo nižšie, napíšte nám ako často by ste potrebovali využívať službu prania či žehlenia a my sa vám ozveme s cenovou ponukou.

Objednať pravidelné pranie

Páčil sa vám tento článok? Zdieľajte ho!

Sledujte nás na Facebooku